Vztahová vazba, Těhotenské rozhovory - H.Norholt a H.Ferslev v Brně

27.11.2019

V dubnu 2019 se v přednáškovém sále na Masarykově univerzitě v centru Brna uskutečnil seminář pro laickou i odbornou veřejnost na téma vztahová vazba.

Téma přednášel Henrik Norholt PhD. Během celodenní přednášky se účastníci dozvěděli jaké druhy vztahových vazeb existují, jak se zkoumají a především jak to všechno ovlivňuje fyzický kontakt a nošení. Henrik Norholt se také zabývá tím zda a jak lze ovlivnit vztahovou vazbu již během těhotenství a v rámci tohoto zkoumání vznikl i projekt netradiční předporodní přípravy - Těhotenské rozhovory.

Těhotenské rozhovory představila a účastníky semináře detailněji seznámila farářka z Kodaně Helen Ferslev. Tento projekt je v Dánsku velmi úzce spojen s církví a tato předporodní příprava probíhá především ve farnostech.

Velmi rychle se ukázalo, že fara rozhodně není podmínkou k tomu, aby mohly Těhotenské rozhovory probíhat. Těhotenské rozhovory probíhají v uzavřené skupině maximálně šesti žen. Jedná se o šest setkání před porodem a jedno setkání po porodu. Každé setkání má svoje konkrétní téma související s těhotenstvím a mateřstvím. Velmi zajímavý koncept navazování vztahu s miminkem již před porodem nás zaujal tak, že jsme okamžitě začaly organizovat první skupinu v RC MaTáTa v Brně.  V Dánsku se momentálně rozjíždí skupiny i pro nastávající tatínky a Helen zmiňovala, že také zkouší k některým setkáním těhotných žen přibrat i nastávající otce. Kdokoli se bude chtít věnovat moderování těchto skupin, najde manuál ke stažení zde na stránce.

Celý seminář se nesl v přátelském duchu a jak my, tak i naši dva přednášející na celý den velmi rádi vzpomínáme.

Fotky z akce najdete ve fotogalerii.

Děkujeme naší skvělé tlumočnici Míši Perníkové, všem dobrovolníkům z RC MaTáTa, kteří nám pomohli zajistit hladký chod akce, Báře z Bystrého bistra za báječné občerstvení.

A děkujeme všem účastníkům, kteří si našli čas a přijeli se dozvědět něco nového (a mnohdy z opravdu velké dálky). Díky vám vidíme, že má naše činnost smysl a že je u nás zájem o další a další informace k tématům kolem těhotenství, porodů a mateřství obecně.