Kerstin Uvnas Moberg v Brně

09.02.2018

Workshop se světovou odbornicí na hormon oxytocin Kerstin Uvnas Moberg proběhl v Brně 14.4.2018.

Děkujeme vám všem, kdo jste v sobotu 14. dubna na tento workshop do sálu Břetislava Bakaly v Brně dorazili.

Moc děkujeme i dobrovolnicím z brněnského RC MaTáTa Řečkovice a Husovice za obětavou pomoc.

Veliké díky letí také ke skvělé fotografce Mirce Jandové.

A v neposlední řadě děkujeme také firmě Loktushe, která akci podpořila jako hlavní sponzor a firmě Nobilis Tilia, která se na akci taktéž podílela sponzorsky.

Workshop byl určen především pro zdravotnické odborníky i laiky pohybující se v oborech, které se dotýkají péče o ženu a její dítě během těhotenství a pak v ranných počátcích rodičovství - tedy pro gynekology, porodní asistentky, neonatology, pediatry, psychology, duly, poradkyně nošení a kojení a další profese zabývající se tématikou mateřství a ranné péče o matku a dítě. Workshopu se zúčastnily i ženy, které žádnou z těchto profesí nezastávají, ale téma je zajímalo.

Hlavním tématem workshopu byl hormon oxytocin jako biologický průvodce mateřstvím.

Během dopolední části jsme se dozvěděli základní informace o tom, co je vlastně hormon oxytocin, jak v těle působí a jak ovlivňuje vztahy celkově, s důrazem především na to, jak ovlivňuje novorozené dítě a jeho matku.

Mluvilo se hlavně o tom jak oxytocin ovlivňuje naše vztahy (pod vlivem oxytocinu se cítíme s druhým příjemně, pokud nám jeho přítomnost spustí vyplavování oxytocinu "táhne" nás to k sobě), jak ovlivňuje naše vnímání okolí (jsme důvěřivější), jak ovlivňuje dítě a matku bezprostředně po porodu (zamilují se do sebe), jak ovlivňuje kojení, tvorbu a uvolňování mléka a další zajímavá fakta.

Dva odpolední bloky byly zaměřeny hlavně na účinky a působení oxytocinu během a bezprostředně po porodu a také na to, jak může ovlivnit porod a poporodní adaptaci novorozence a matky umělý oxytocin, u nás velmi často podávaný právě v průběhu porodu pro zesílení děložních kontrakcí (všeobecně jde o velmi negativní vliv a nese s sebou riziko mnohých vážných vedlejších účinků).

Dalším velkým tématem bylo vyplavování přirozeného oxytocinu při a po porodu během plánovaného a akutního císařského řezu.

Celá akce se vydařila. Prostředí Sálu Břetislava Bakaly je velmi příjemné, účastníci se mohli občerstvit v přilehlé kavárně. Podařilo se zajistit velký dětský koutek s ozvučením, takže o nic nepřišli ani účastníci s malými dětmi, které to chvilkami ve velkém sále nebavilo.

Také se nám podařilo dohodnout s Vydavatelstvo-F , které vydalo na Slovensku knihu paní profesorky Moberg Hormon blízkosti. Vydavatelství nám poskytlo několik výtisků knihy se slevou a tak si ji mohli účastníci za zvýhodněnou cenu zakoupit přímo na místě.             Paní profesorka byla tak hodná, že ke konci pauzy trpělivě podepsala knihu všem, kdo si ji během workshopu zakoupili.

Celou akci provázela dobrá nálada, přátelská atmosféra, radost ze setkání se starými i novými známými a kamarády.

Paní profesorka ocenila a velmi pozitivně vnímala zájem a úroveň vědomostí publika.

Na fotky z akce se můžete podívat zde https://www.facebook.com/pg/asociacepodporyrodiny/photos/?tab=album&album_id=163430104347956

A pokud jste tuhle akci zmeškali, sledujte naši facebookovou stránku Asociace podpory rodiny. Chystáme pro vás další akce a ty už si rozhodně nenechte ujít.